2014. április 21., hétfő

A gagyi, a hülye és a Wordpress

Aki kicsit is ismer, tudja rólam, webszolgáltatások esetén, ha csak lehetséges, fizetős változatot választok, de nem azért, mert annyi fölösleges pénzem lenne, hogy ne tudjam mire elverni: abban az esetben, ha free ügyfél vagy, még a legextrémebb esetekben sem fordulhatsz semmilyen követeléssel a szolgáltató felé. Mindegy, hogy email, hosting, nyilvános blogmotor vagy csöveseknek osztott ingyen zacskósleves, ha az, amiért nem fizettél, nem működik vagy nem úgy működik, ahogy kellene, esetleg hozzáférhetetlenné válik, írhatsz ugyan a supportnak, amelyik aztán vagy válaszol vagy sem, de alapvetően bármit megtehet. 

Onnantól kezdve, ha fizetős ügyfél vagy, rögtön komolyan vesznek, hiszen ezen a piacon a versenyképességet legnagyobb mértékben befolyásoló tényezők egyike a felkészült, gyors és hülyebiztos support. Itt természetesen komolyan vehető szolgáltatásokra gondolok, nem pedig a Droid Pisti Kft. által üzemeltetett Nevenincs Hostingra. Természetesen free csomagot is biztosító nagy szolgáltatók közt is vannak kivételek, azaz a free ügyfeleket ugyanolyan komolyan veszik, mint a fizetősöket, így például a Zoho, ami viszont teljesen más üzleti logikára épül. 

2007-ben regisztráltam a Wordpress.com -ra, igazából csak azért, hogy megismerjek belülről minél több blogszolgáltatót, tkp. sosem használtam, viszont pár nappal ezelőtt beléptem, választottam egy konzerv-design-t, majd a sidebarba becibáltam egy HTML-box típusú widgetet azért, hogy a többi blogomra mutató hivatkozáslistát beillesszem, amilyet ennek a blognak az oldallécében is látsz. A beillesztés után gyakorlatilag azonnal jelezte a Wordpress, hogy ejnye-bejnye, megsértettem a felhasználási feltételeiket, ezért a blogomat zárolták, de nagyvonalúan felajánlották, hogy exportálhatom, ha szeretném, esetleg vegyem fel a kapcsolatot a supporttal. A TOC átscrollolása után ki is derült, hogy mi volt a legvalószínűbb oka a bannolásnak: a linkbox beillesztésekor valamilyen automatizmus alapján a rendszer úgy döntött, hogy biztos csak linkfarmot építeni ugrottam be. 

Eddig ezzel nincs is semmi baj, elvégre ha valaki úgy helyez el egy hivatkozással tömött boxot, hogy még egyetlen posztot sem írt, mondjuk úgy 100-ból 99 esetben linkfarmer. 

A szopó viszont csak ezt követően jött: azonnal felvettem a kapcsolatot a supporttal, leírtam, hogy mi a szitu, válasz viszont a mai napig nem érkezett és nem lennék különösebben meglepve, ha nem is érkezne. Nos, a Wordpressnek pont nem fizetős változatát vettem igénybe, viszont a fórumokat átböngészve kiderül, hogy még a prémium ügyfelek sem kapnak normális választ a kérdéseikre, ami a suttyóság nehezen überelhető szintje. 

Mindenesetre alighanem nem fogok újabb WP-blogot regisztrálni és természetesen egy fillért sem vagyok hajlandó fizetni ezért a szarért, ha különleges igényeim lennének, nyilván inkább telepítenék egy standalone Wordpress CMS-t. Ami miatt szerencsésnek mondhatom magam, hogy a keresőrobotok elől a WP-oldalam eléggé jól el volt rejtve, így ha valaki a nevemre keres, még sokadik találatként sem azt csapja a kereső az arcába, hogy "This blog has been archived or suspended for a violation of our Terms of Service." 

Azon túl, hogy mindig legyen mentés mindenről, további tanulság többek közt, hogy kutyából nem lesz szalonna, ami ingyenes, tipikusan annyit is ér, ami alól eddig nem nagyon láttam kivételt az internetes szolgáltatások világában. 

Ja, a linkbox: egy hosszú távú stratégia része, aminek a lényege, hogy a posztjaimat mostantól nagyjából véletlenszerűen lapátolom fel egymástól teljesen független blogszolgáltatókhoz, hogy miért döntöttem így, arról talán egy másik posztban. Ha semmiről sem szeretnél lemaradni, kövesd a Twitterem