2017. október 27., péntek

Google Drive felzárkóztató

Na szóval: mivel egy mezei Google-user ismerős ma tudta meg tőlem, hogy a Google Drive-ot a Google a most ismert formájában kinyírja, írom a lényeget, hogy csak linkelni kelljen, ha valaki szeretne képbe kerülni.

Arról már nagyon sokat cikkeztem, hogy miért nagyon nem bölcs dolog úgy bármit is tárolni Google szolgáltatásban mondjuk Youtube-playlisteken, na meg filmeken kívül, akkor hivatkoztam egy cikket is, amiben a szerző alaposan utánajárt, hogy a Google eddig hány száz szolgáltatását nyírta ki vagy tette fizetőssé, a jelenlegi szolgáltatások közül pedig melyik mekkora valószínűséggel fog létezni néhány év múlva is. Úgy nagyjából a Gmail-t leszámítva gyakorlatilag mind komoly valószínűséggel megszűnhet vagy valamilyen formában fizetőssé válhat - nagyon értetlenül néztek sokan, amikor még a pattintott kőkorszakban azt mondtam, hogy valamit majd a Youtube-divíziónak ki kell találnia, hogy fedezze a fokozott adatátvitellel járó költségeket, az informatikus hallgatók nem értették, amikor pedig megjelentek az első Youtube-reaklámok - amikor bizonyos államokban fél-egy percesen és át sem lehet őket ugrani - néztek nagyokat.

A Google még mindig nem népjóléti intézmény, a Google Reader még csak erőforrásigényes sem volt, viszont nem tudtak belőle annyi, a felhasználói magatartásra vonatkozó információt kisajtolni, hogy profitábilis legyen, így tetszik-nem tetszik, annak ellenére nyírták ki, hogy örömmel használta a fél világ. Mármint az a része, amelyik nem hallott még az ATOM/RSS feedolvasóról, ami meg egy teljesen független szabvány, mégpedig olyan, amit aligha vezetnek ki.

Szóval Google Drive - még egyszer: az adatátvitel nagyon drága mulatság, azzal, hogy a fájlhoszting szolgáltatók milyen ordas hazudozással próbálták túllicitálni egymást, na meg elhitetni a világgal, hogy van ingyen ebéd, már jóval korábban foglalkoztam itt.

Nos, a Google Drive-nál nem is a tárhely volt az igazán drága, amiről nem tudni, hogy a globális kihasználtsága mennyi. Az viszont tudható, hogy a 2013. augusztusi leállásnál a globális netforgalom 40%-ot esett. Azaz, hogy folyamatosan szinkronizálnak a gépek a felhővel, eszelős adatforgalmat generál, mondjuk nem is véletlenül van jelent 60 gbps-es peering tagként Magyarországon - összehasonlításként a Magyar Telekom, mint internetszolgáltató, 30 gbps-es játékos. Hogy miért maga az adatátvitel a legköltségesebb része a teljes internet működésének /*igazából csak IT gazdaságtani értelmezésben van értelme így elkülöníteni*/, nem megyek bele.

Lényeg, hogy a Google Drive-ot a mezei ügyfeleknél és az üzleti ügyfeleknél a mostani formájában egyaránt kinyírják aztán lesz helyette valami, nem világos, hogy mennyiért vagy milyen korlátozásokkal, de a nevéből ítélve valami olyan szolgáltatás, ahova fel lehet szórni minden ritkán használt szart, azaz inkább archiválásra lesz alkalmas.

Mivel teljesen mással kellene foglalkoznom, jobban nem is merülök el a témában, ha felmerül az a kérdés, hogy ha fájlhosztingról van szó, akkor mégis melyiket érdemes választani, amikor még tesztelgettem, akkor a legjobbnak, legstabilabbnak, leginkább platformfüggetlennek a Onedrive és a MEGA mutatkozott. Microsoftéknál az 5 GB-nál nagyobb, újonnan igényelt accountok már fizetősök, amik jól mutatják, hogy tényleg nem olcsó mulatság biteket mozgatni, ha sok van belőlük. Másrészt az utóbbi kettő mentes az olyan hülyeségektől, mint mondjuk az, hogy a fájl feltölti ugyan, de nem indexeli, azaz olyan, mintha fel sem töltötte volna, lehal a kliensprogram vagy éppen az üzemeltető konkrétan belepofázik, hogy mit tárolhatsz és mit nem, na meg az általad tárold adatokat gépileg kedvesen átnyálazza és a rólad készült profilt eladja a hirdetőknek...

Valamikor 2013-2014 táján volt egy vaskosabb cikkem azzal kapcsolatban, hogy a nethasználat jelenlegi növekedési üteme alapján belátható időn belül az end-user is fizetni fog olyan szolgáltatásokért, amiről ma még el sem tudja képzelni vagy éppenséggel minden korábbinál durvább hirdetési modellek lesznek általánosak.

Van egy sajátos gyermeki bája, amikor valaki erre rávágja, hogy "én aztán nem fogok fizetni érte" vagy "akkor használok másikat", amire a rövid válaszom, hogy "de fogsz fizetni" illetve, hogy "nem fogsz másikat használni". Ha a Google vagy a Microsoft nem képes megoldani, hogy izmosabb tárhelyet adjon díjmentesen, akkor a többi játékos a pályán mégis miért tudná? Szóval átmenni nem nagyon lesz hova. Ha konkrétan fájlhosztingról van szó, a MEGA komolyan vehetőnek tekinthető, de függetlenül attól, hogy díjmentes vagy előfizetéses plant használ valaki, ha elhányta a jelszavát, rosszabb esetben lenyúlják, bambi, nincs support, nincs elfelejtett jelszó, az adatoknak annyi. Ami pedig például a Youtube-ot illeti, ha mondjuk belekattintasz egy 5 perces videóba, amiről előre azt sem tudhatod biztosra, hogy éppen az érdekelni fog, de azért egy fél perces reklámot végig kell nézni előtte, mint már most is a burzsujabb országokban, még a leginkább fillérbaszó felhasználó is egy idő után azt mondja, hogy inkább fizet, csak lehessen normálisan használni a szolgáltatást.